https://www.facebook.com/aztmondodhogy

Aztmondodhogy

Aztmondodhogy

Azt mondod, hogy jogod van a nyugalomhoz

2021. szeptember 21. - Aztmondodhogy

Hétvégén az egyik szomszédom házibulit tartott és kihívták rá a rendőrséget. Hallottam, ahogy a rendőr nagyon udvariasan közölte vele, hogy a zene hangereje a nyugalom megzavarására alkalmas, ez elfogadhatatlan egy társasházban, legközelebb pénzbírság lesz ennek az eredménye, legyen szíves abbahagyni.

Közvetlen szomszédomról van szó. Míg tartott a zenebona, addig én olvastam, férjem és nagyfiam játszottak a számítógépen, kislányom úgy aludt, mint akit fejbevágtak. Nem zavart minket sem a zene, sem a nevetés, ami áthallatszott. Az már inkább, hogy hallottuk, ahogy néhány lakó úgy jelezte a zene miatti elégedetlenségét, hogy verték az ajtót meg a radiátort.  Az elmúlt tíz évben ez amúgy az ötödik alkalom volt, hogy ebből a lakásból hangoskodást lehetett tapasztalni, igazán nem mindennapos ez.

Hát így élünk.

Az egyik lakó üzenetet ír a közös fórumra, hogy aki felújítási munkálatot végez, az függessze fel délután 1 és 3 között, mert sok kisgyermek akkor alszik. Az első emelet lakója viszont levelet ír a levelező listánkra, hogy a gyerekek ne játsszanak azon a területen, ami közvetlen az erkélye alatt van, mert ez számára zavaró. Minden héten van valaki, aki kutyaugatás miatt reklamál a ház facebook csoportjában. A B803-ban megint ugat a kutya, legyenek szívesek intézkedni de azonnal!

A házunk levelezőlistája egyébként is egy aranybánya:

Megy a harc, hogy az egyik emeleten rohangál a gyerek, ami az alsó lakó számára botrány, elviselhetetlen a dübögés, és minden fórumon szóvá kell ezt tenni. Ja, ne legyen reggel 9-kor furulya lecke az A308-as lakásban (nem dob, nem gitár;  furulya), mert nem akar erre ébredni a ház!  Valahol hajnalban indul be egy robotporszívó, azonnal legyen átprogramozva! Reggel a gyerekek ne hisztizzenek a folyosón, csendben induljanak óvodába! A házunk játszóterén se hisztizzenek, senki nem kiváncsi a gyerekzsivajra! Este 19-kor a B506-os lakás lakója ne csináljon négyütemű fekvőtámaszokat, legyen szíves ne este edzeni, vagy ne otthon!

Kolléganőm mesélte, hogy mikor éjszakai műszak után hazaesve hajnalban lezuhanyozott, az egyik szomszédja megkérte, hogy ezt ne tegye többé, mert Ő olyankor felébred a vízcsobogásra. Jóbarátom mesélte, hogy néha edzés után átmennek hozzá az erősebb orgánumú haverjai, és nem buliznak egyáltalán, csak 4-5 férfi sörözik, beszélget és nevet, de nincs alkalom, hogy valaki ne csöngetne át, hogy túl hangosak. El volt keseredve, hogy akkor ezek szerint nincs joga a saját otthonába vendégeket hívni?

Férjem nagynénje egy vidéki kisvárosban egy kocsmával szemben lakik, hetente hívja rájuk a rendőrséget, mert zajosak a vendégek. A bulinegyedben egy ingatlan annyiba kerül, hogy egy külső kerületben kétszer akkorát lehet belőle venni, de ott is nagyon csendben kell lenni, nehogy bezárassanak egy helyet. Csendben kell lenni  a gyerekeknek az ebédlőben, a boltban, az utcán, mindenhol. 

,,Az ember személyes szabadsága addig tart, amíg azzal másokét nem korlátozza."

Múlkor egy barátnőmmel vitatkoztunk, hogy ki, hogy értelmezi ezt a definíciót.

Az Ő értelmezése szerint, ha én a zajongásommal megzavarom a nyugalmát, akkor korlátozom az ő szabadságát.

Szerintem ha énnekem csendben kell lennem, nem énekelhetek, nem futkorászhatok, nem tudom felújítani a lakásomat, azzal van erősen korlátozva a szabadságom. És azzal is, ha nem engedhetem meg magamnak, hogy két évente egyszer hangosabbra állítsam a zenét az otthonomban és berúgjak a haverjaimmal.

Igazából sem a "zajongó" sem a zajongás elszenvedője nem engedheti meg magának, hogy tágas, nagy kerttel rendelkező, madárcsicsergős, mindentől távoli házban éljen. Ha itt élünk, nem tudunk ennél jobbat, akkor mégiscsak törekedni kéne valami kompromisszumra, és nekem ebbe nem fér bele, hogy a szomszédomra, aki amúgy itthon sincs szinte sosem, este 9-kor ráhívjuk a rendőröket, mert hangosabb a zene. Két évente egyszer...

Azt gondolom, ez alkati kérdés is. Sosem értettem a csend kultuszát. Azt a mániát, hogy itt élünk egy ország forgalmas fővárosában, de elvárjuk, hogy a lehető legsterilebb környezetben éljünk, ahová a lehető legkevésbé szűrődik be bármilyen lakásunkon kívüli élet zaja.

Franciaországban laktam átmenetileg egy olyan ház félemeletén, ami a bulinegyed közepén volt. Ha kihajoltam volna az ablakon, az ujjaimmal elértem volna a teraszokon gitározó, beszélgető, mulató fiatalok fejét. Sosem zavart, aludtam, mint a tej. A ház többi lakója is aludt, igaz, sokan füldugóval. A terasz volt ott hamarabb, mint Ők, mondták, mikor kérdeztem, hogy bírják.

Tudom, hogy nem megy mindenkinek olyan könnyen. Tudom, hogy bosszantó, mikor a kisbabádat altatod, és közben megszólal egy fúrógép. Tudom, hogy vannak rossz alvók, akiknek megterhelő lehet a késő esti dübögő zene. Elhiszem, hogy rossz, mikor az erkélyed alatt bújócskázik két gyerek, és úgy érzed, belemásznak a privát szférádba.

Tudom-tudom. És közben mégis úgy érzem, mindenkine joga van/lenne élni. Mikor olvasom a házunk lakói között folyó parttalan vitákat, a mély frusztrációt amiatt, hogy az otthonukban észlelniük kell a másik létezését, elszomorodok, mert szerintem nem vagyunk mi itt nagyon jó állapotban.

UPDATE: Nem azt mondom, hogy minden héten mindenki szabadon tarthasson ezer decibellel szóló zenével járó hatalmas bulit a házban. Habár úgy emlékszem, gyerekkoromban ez is jobban volt tolerálva. Most nem fogok utánaolvasni a szabályozásnak, de szerintem megfelelő bejelentés után bizonyos időközönként van a házibulikhoz joga a lakóknak. Itt, ahol élek, lakásavatót sem lehet tartani egyetlenegyszer, nem lehet elővenni egy játék-xilofont a gyerekkel a nap közepén, mert két perc után kopog a szomszéd hétköznap délelőtt 11-kor. Volt olyan levelezés, hogy aki kora reggel megy dolgozni, a még alvókra való tekintettel igyekezzen úgy, hogy ne kopogjon a csizmája.  Mindenért azonnal csoportbejegyzés, átkopogás, figyelmeztetés jár. A mértékről beszélek, hogy néha egy picit igazán tolerálhatnánk egymást. Néha úgy érzem itt magam, mintha a Big Brotherben szerepelnék, pedig átlagos, dolgozó embernek tartom magam.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aztmondodhogy.blog.hu/api/trackback/id/tr5016696804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.22. 08:35:16

Lehet, hogy te birka vagy, de nem lehet az mindenki. Sokan dolgoznak több műszakban, még többen home office-ból, mások csak pihenni szeretnének.
A társasház nem bulizásra való. Aki részegen akar üvöltő "zenét" hallgatni, az béreljen ki egy kocsmát, aminek jó a zajszigetelése!

Aztmondodhogy 2021.09.24. 09:45:51

Írtam egy pici update-et
süti beállítások módosítása